Supplementen
Supplementen, wat je moet weten als sporter
Er wordt vaak gevraagd of supplementen nou echt nodig zijn en of ik met er ook mee werk. Ja daar werk ik mee, en nee dat is niet voor iedereen nodig. En mocht een sporter er toch echt niet positief tegenover staan dan probeer ik zonder problemen met gewone voeding de juiste hoeveelheden te behalen.
Ik ben in ieder geval van overtuigd dat voor veel sporters met gewone voeding al heel veel winst te behalen valt. Alleen sommige sporten zijn heel complex. Daarnaast zijn er sporters die meerdere keren per dag trainen of een heel specifiek doel hebben waarbij supplementen bijna onmisbaar zijn. Belangrijk vind ik om altijd erg duidelijk te zijn over waarom ik een supplement aanraad, en vooral ook wat het dan doet en waarvoor het zo belangrijk is.
Wetenschappelijk bewijs
Van veel supplementen is de werking (nog) niet wetenschappelijk aangetoond. Van sommige is wel wat positief resultaat gevonden maar niet voldoende om te mogen zeggen dat het echt positief werkt. Om duidelijk te maken hoe bewezen de werking van een supplement is wordt er gebruik gemaakt van het A-B-C-D-systeem.
A= Op basis van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat dit supplement een positieve werking kan hebben wanneer in de juiste situatie de juiste dosis wordt gebruikt.
B= Op basis van wetenschappelijk onderzoek lijkt het dat dit supplement een positieve werking kan hebben. Nog niet volledig aangetoond of te weinig wetenschappelijk bewijs voor verschillende situaties. Meer onderzoek is nog nodig.
C= Voor dit supplement is nog weinig of geen wetenschappelijk bewijs dat het een positieve werking heeft.
D= Dit supplement is verboden in de sport of heeft een hoog risico op de aanwezigheid van aan doping gerelateerde stoffen. Zijn verboden voor de WADA (World Anti Doping Agency) en kunnen dus niet gebruikt worden door (top)sporters.
De volgende supplementen zijn interessant voor sporters en vallen in categorie A of B
A: Creatine, cafeïne, wei-eiwit, caseïne-eiwit, vitamine D, calciumsupplementen, ijzersupplementen, multivitaminen, probiotica, energierepen, gelletjes, energiegums, sportdrank, drankjes met elektrolyten, B-alanine, bicarbonaat, bietensap
B: BCAA, Omega 3, Leucine, Carnitine, HMB, Tart-Cherry, Kurkuma, glutamine, glucosamine,vitamine A, C, E
*Gebruik supplementen alleen wanneer deze door een gecertificeerd iemand zijn aangeraden!
Voor topsporters is het wel heel belangrijk om te letten op de eventuele aanwezigheid van doping in een product. Het kan zijn dat een product niet op de dopinglijst staat maar dat het wordt gemaakt in een fabriek waar ook producten worden gefabriceerd die wel op de dopinglijst staan. Het is daarom belangrijk als(top)sporter altijd te gaan voor producten die zijn getest. De Nederlandse Vereniging Supplementen Topsport voert deze testen uit, zij geven een logo af aan producten die gecontroleerd zijn op doping en veilig zijn voor een sporter om te gebruiken.
Wil jij meer informatie over jouw voeding en eventuele supplementen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk voedingsadvies.
