Vetten
Vetten, gezond of ongezond?
Vetten… Zijn die nu gezond of ongezond? En waarom dan?
Laten we zeggen dat er ‘gezonde vetten’ en ‘ongezonde vetten’ zijn. De gezonde vetten zijn de vetten die ons lichaam nodig heeft en de ongezonde vetten heeft ons lichaam niet nodig.
De gezonde vetten, ook wel de onverzadigde vetten genoemd, geven je energie, zorgen dat het lichaam in vet oplosbare vitamines kan opnemen maar helpen ook om je cholesterol in balans te houden waardoor je minder kans hebt op hart- en vaatziekten.
Deze vetten kun je vinden in noten, vis, avocado maar ook in plantaardige olien (vetten die zacht of vloeibaar zijn bij kamertemperatuur).
Ongezonde vetten, ook wel verzadigde vetten genoemd, zijn niet goed voor ons lichaam. Ze verhogen het cholesterolgehalte in het lichaam waardoor je meer kans hebt op hart- en vaatziekten. Ook bevatten ze veel kcal. Verzadigd vet komt vooral veel voor in dierlijke producten (volle melk, kaas, vet vlees) en gefabriceerde producten (koek, gebak en snacks).
Voor sporters
Vet is een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Het levert namelijk per gram 9kcal op terwijl koolhydraten en eiwitten beide per gram maar 4kcal opleveren.
Daarnaast kunnen vetten invloed hebben op de spiergroei, iets wat zeker voor een sporter interessant kan zijn. De vetinname moet hiervoor zeker niet te laag zijn, maar verschilt per persoon.
Aanbevolen
Normaal gesproken is de aanbevolen hoeveelheid vet, op basis van een gezond voedingspatroon, per dag vastgesteld op:
20-35% van de dagelijkse inname aan kcal.
Stel dat je 2000 kcal per dag uit gezonde voeding binnen krijgt, dan zou tussen de 400kcal en 700kcal moeten komen uit vetten.
Minder dan 10% zou daarvan moeten komen uit verzadigde (ongezonde) vetten.
Dit is wat aanbevolen wordt voor een normaal gezond persoon, maar kan per individu verschillen. Voor meer informatie of vragen kun je altijd contact met ons opnemen !