Vetten

Vetten, gezond of ongezond?

Vetten… Zijn die nu gezond of ongezond? En waarom dan?
Laten we zeggen dat er ‘gezonde vetten’ en ‘ongezonde vetten’ zijn. De gezonde vetten zijn de vetten die ons lichaam nodig heeft en de ongezonde vetten heeft ons lichaam niet nodig.

De gezonde vetten, ook wel de onverzadigde vetten genoemd, geven je energie, zorgen dat het lichaam in vet oplosbare vitamines kan opnemen maar helpen ook om je cholesterol in balans te houden waardoor je minder kans hebt op hart- en vaatziekten.
Deze vetten kun je vinden in noten, vis, avocado maar ook in plantaardige olien (vetten die zacht of vloeibaar zijn bij kamertemperatuur).

Ongezonde vetten, ook wel verzadigde vetten genoemd, zijn niet goed voor ons lichaam. Ze verhogen het cholesterolgehalte in het lichaam waardoor je meer kans hebt op hart- en vaatziekten. Ook bevatten ze veel kcal. Verzadigd vet komt vooral veel voor in dierlijke producten (volle melk, kaas, vet vlees) en gefabriceerde producten (koek, gebak en snacks).

Voor sporters
Vet is een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Het levert namelijk per gram 9kcal op terwijl koolhydraten en eiwitten beide per gram maar 4kcal opleveren.
Daarnaast kunnen vetten invloed hebben op de spiergroei, iets wat zeker voor een sporter interessant kan zijn. De vetinname moet hiervoor zeker niet te laag zijn, maar verschilt per persoon.

Aanbevolen
Normaal gesproken is de aanbevolen hoeveelheid vet, op basis van een gezond voedingspatroon, per dag vastgesteld op:
20-35% van de dagelijkse inname aan kcal.
Stel dat je 2000 kcal per dag uit gezonde voeding binnen krijgt, dan zou tussen de 400kcal en 700kcal moeten komen uit vetten.
Minder dan 10% zou daarvan moeten komen uit verzadigde (ongezonde) vetten.
Dit is wat aanbevolen wordt voor een normaal gezond persoon, maar kan per individu verschillen. Voor meer informatie of vragen kun je altijd contact met ons opnemen !

Energie (kcal) en afvallen bij sporters

(Top)sporters en voeding Wist jij dat veel (top) sporters te weinig eten? Vooral in sporten waar het uiterlijk belangrijk is komt het vaak voor dat er onder het energieverbruik gegeten wordt. Je zou denken, dat je dan makkelijk afvalt, maar dat is niet zo. Als je...

Vocht voor sporters

Vocht is erg belangrijk Dat vocht belangrijk is dat weet iedereen. Maar dat het voor een (top)sporter nog belangrijker is en dat het zelfs je prestaties negatief kan beïnvloeden? Dat weten veel mensen niet. Een vochtverlies van 1-2% kan al leiden tot verminderde...

Eiwitten, vooral voor krachtsporters?!

Eiwitten voor sporters     Vaak hoor ik dat sporters denken dat extra eiwitten alleen nodig zijn voor krachtsporters, dat is niet waar. Veel onderzoek heeft aangetoond dat extra eiwitten ook bij overige (top) sporters van grote meerwaarde kunnen zijn. Maar...

Koolhydraten

Koolhydraten Heel vaak worden koolhydraten verbannen of voor een deel weggelaten omdat het zogenaamde dikmakers zouden zijn. Ook bij sporters hoor ik regelmatig dat ze koolhydraatarm willen eten of trainen. Dit is een mogelijkheid, als je specifieke doelen hebt en als...

Supplementen

Supplementen, wat je moet weten als sporter Er wordt vaak gevraagd of supplementen nou echt nodig zijn en of ik met er ook mee werk. Ja daar werk ik mee, en nee dat is niet voor iedereen nodig. En mocht een sporter er toch echt niet positief tegenover staan dan...